fbpx

Koronavirüs için ilk ortaya çıktığı günden beri çeşitli tedavi algoritmalarının dünyanın her yerinde geliştirilmeye devam ettiğini yakından takip ediyoruz. Bu noktada öncelikle haklı kaygı ve korkularımızın üzerinde durmamız gerekir. Evrimsel süreçte kaygı ve korkunun hem bireyi hem de türü koruduğunu biliyoruz. Belirsizlik durumunun bu kadar fazla olduğu bir süreçte, insanların kaygı ve korku duyguları içinde olması çok doğal ve anlaşılabilir. Önemli olan bu duyguları sağlıklı yönetebilme yollarını geliştirmektir.

Tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgının bireyin psikolojisi üzerindeki etkilerini ; “Kişinin kişiliği, özdenetimi, yaşı, sosyo-ekonomik-kültürel düzeyi, stresle başa çıkma becerileri, değerleri, yaşam felsefesi vb. pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Belirsizliğin hâkim olduğu bir salgın hastalık sürecinde hastalanma ve ölüm korkusu en başta gelen korkulardan. Kişiler kendilerinin ve yakınlarının hastalanmasından ve ölümünden endişe duyuyorlar. Ekonomik dalgalanmalar, eğitim basamaklarındaki uzaklaştırılmış yetersizlik ve devamında da sokağa çıkma yasaklarının uzun süredir devam etmesinden doğan yüksek sağlık sorunlarının ilk sırasında yer alan obezite de dahil olmak üzere ne olacağını bilemediğimiz bu süreci yönetmek yine elbette ki kişinin kendisine düşmektedir.

Korku ve kaygılarla başa çıkmak için öncelikle kendimizi tanımamız, duygu ve düşüncelerimizin davranışlarımızı nasıl etkilediğini bilmemiz gerekir.Olumsuz depresif düşünceler kişide olumsuz duygulara neden olur. Bu olumsuz düşünceleri kendimizi sıkıntılı, endişeli, karamsar, çaresiz vb. duygular içinde bulduğumuzda, o sırada aklımızdan geçen düşüncenin, cümlenin ne olduğunu bularak tanıyabiliriz. Olumsuz düşünceleri bir kâğıda yazarak yerlerine alternatiflerini koyabiliriz.Evde kalmak zorunda olmaktan çok sıkılıyorum, özgürlüğüm gitti” gibi bir cümle kişinin aklından geçiyorsa buna alternatif cümle “evet biraz kısıtlanmış hissediyorum ama sağlığım yerinde, hastanede yatıyor da olabilirdim şu an” gibi cümleler kişinin özdenetimini sağlanmasında önemlidir.Korku, kaygı ve endişelerle başaçıkabilmek içinse nefes egzersizleri yanında mindfulness pratikleri uygulanmalıdır.


Sağlıklı günlerde olmak dileğimle.

Selale

BEDAVA
İNCELE